2016. június 29., szerda

Majdnem minden napra egy ötlet - Kukoricacsuhé baba


Nyakunkon a nyári szünet. Sok szülő, nagyszülő próbálja lekötni a gyerekek energiáit, ezért szeretnénk nektek minél több kreatív ötletet bemutatni, amelyeket elő lehet húzni a tarsolyból, legyen nyár vagy tél. :) Mindehhez "vendég előadókat" is segítségül hívunk, akik kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel szolgálnak! Tartsatok velünk!


Ugyan Karolinám még csak két éves, de a nyári szünet kitört a bölcsiben is. A kisasszony pedig rengeteg felesleges energiával rendelkezik. A játszótér kitűnő ötletnek tűnik, csak a reggel 9 órás 30 fok elriaszt ettől a lehetőségtől tesóval a pocakban. Ezért aztán kell mindig valami ötlet, mert már most imád „kreativkodni”, nem csak mozogni. :)

Amikor anyósom mesélt Linának a kukoricacsuhé babájáról még el se tudta képzelni, hogy lehet az, hogy a mamának ilyen babája volt. Aztán tegnap az uzsonnához főzve a kukoricát, anyukámnak szuper ötlete támadt: a már éppen unalmában rosszalkodni kezdő, örökmozgó Karolinát azonnal egy órára lekötötte. Ugyanis kukoricacsuhé babát készítettek. Na nem olyan igazit, de a miénk! A kukoricát héját már a főzéshez összetörten, izgalommal rakosgatva tépett ruháját igazgatva elkészült a a kukorica csuhé anyuka, apuka és baba. Közben megfőtt az ebéd is, az uzsonna is, és már rosszalkodni se volt kedve. :)

Fázis fotók ugyan nem készültek, de nálunk szakavatottabb blog írok ezt megtették, így szemezgessetek bátran:

http://masni.cafeblog.hu/2014/07/21/kukoricacsuhe-baba-keszitese/

http://fillereskreativ.reblog.hu/csuhebaba

https://www.youtube.com/watch?v=GXpuSg7cSfA


Mi azt sem vártuk meg, amíg kiszárad a haja és csak a könnyített verziót készítettük el, de így is remek szórakozás volt a modern kor gyermekének ki tudja hány évszázados játék. :) Olvastam, hogy ma modern népművészetnek nevezik az igazán díszes csuhébabák készítését, sőt az interneten már eladó csuhébabákat is találtok.


Íme a mi kukoricacsuhé családunk :)

Az arc nélküli baba legendáját a Magyar Babagyűjtők Facebook oldalán találtam*:

"Az irokézek (Haudenosaunee) az élet fenntartójaként tisztelték a Három Nővért: a kukoricát, a babot és a tököt.
A kukorica szelleme annyira izgatott lett, hogy egyike lehet az élet fenntartóinak, hogy azt kérdezte a Nagy Szellemtől, mit tehetne ezen kívül még a népéért. A Nagy Szellem azt mondta, hogy készíthetne egy babát a leveleiből. A kukorica belegyezett, a Nagy Szellem pedig készített egy babát a leveleiből és gyönyörű arcot formázott neki.
A csuhébaba egyik faluból a másikba ment és játszott a gyerekekkel.
Amerre csak járt, mindenki dícsérte a szépségét. Nem kellett sok idő hozzá, hogy beképzelté váljon. A Nagy Szellem a kunyhójába kérette, de még mielőtt belépett volna oda, a baba megnézte magát egy tó vizében hogy gyönyörködjék az arcában.
A Nagy Szellem figyelmeztette, hogy ne gondolja magát jobbnak másoknál, mert nagy szerencsétlenség fogja érni, de nem árulta el neki, mi is légyen az.

A csuhébaba továbbja is járta a falvakat, játszott a gyerekekkel, és mindenki dícsérte a szépségét.

Hamarosan megint eltöltötte a hiúság. A Nagy Szellem újra a kunyhójába hívatta és a baba megint csak megállt egy tónál és magát csodálta mielőtt belépett volna a kunyhóba. A Nagy Szellem azt mondta:
-Egyszer figyelmeztettelek, de nem hallgattál rám, most megbüntetlek.
De nem mondta hogyan.
Mikor a kukorica baba kilépett a kunyhóból, és újra meg akarta csodálni magát a tó vizében, egy holló csapott a vízbe és felkavarta a tükörképét. Mire újra belenézett volna, nem látott semmit. A Nagy Szellem visszavette az arcát.
Ettől az időtől fogva az irokéz anyák nem készítenek arcot a csuhébabáknak és elmondják a gyerekeknek a csuhébaba legendáját, hogy örökké emlékezzenek arra, hogy senki ne tartsa magát többre másoknál, mert különben nagy büntetés fogja érni."

*https://www.facebook.com/groups/988543131165876/?fref=ts


Ha neked is van kreatív ötleted oszd meg velünk e-mailben vagy a Facebookon, hiszen ilyenkor minden ötlet jól jön!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése