2015. június 21., vasárnap

Apukák a világ körül

Apák napja alkalmából elgondolkoztam vajon máshol milyen szerep jut az apukáknak a babavárás idején és mennyire veszik ki részüket a gyerek nevelésből. Általánosítani itt sem szabad, hiszen nálunk is vannak nagyon aktív apukák, akiknek egy-egy pelenkázás vagy akár egy egész hétvége egyedül a babával meg se kottyan és persze vannak, akik inkább a játékból veszik ki részüket. Arra kerestem a választ, hogy mi a helyzet a hagyományokkal, szokásokkal a különböző kultúrákban.

Biztos ti is tapasztaltátok a várandósság során, hogy napjainkban egyre jobban átértékelődik az apai szerep fontossága. Amíg nagyanyáink, anyáink idejében elképzelhetetlen volt, hogy a leendő apuka is bemenjen a szülőszobára, manapság egyre kevesebben hagyják ki azt az élményt, hogy jelen lehessenek csemetéjük születésénél. A híres szakkönyvek is egyre jobban hangsúlyozzák, milyen fontos, hogy a kispapák is aktívan vegyenek részt a terhesség során is. Vagyis visszahúzódóbb apukák igenis beszélgessenek a pocakkal, bátrabbak énekes- zenés fellépést is vállalhatnak. Nem beszélve arról, hogy ez jó gyakorlás a majdani premierre, hiszen ennél jobb szórakozás nem kell egy néhány hónapos babának, mint amikor apa bohóckodva énekel és táncol. 

Találtam egy nagyon érdekes cikket egy francia honlapon. A kispapák szerepvállalását mutatják be a várandósság alatt a világ számunkra egzotikus tájain. Dőljünk hátra és virtuális kávénk mellől utazzunk együtt csodás tájakra, érdekes kultúrákba. Apák napján pillantsunk bele az apukák életébe a világ körül!

Nagyon messzire utazva, Új Guineában számos babona köti a kispapákat, párjuk terhessége idején. Például nem ehetnek a számukra kedvenc gyíkból, angolnából és kígyóból, mert a hiedelem szerint ez árthat a magzatnak. Milyen más itt Európában a világ… Azt hiszem, nálunk ez fordítva lenne, és inkább sokan fellélegeznének e tilalom hatására.



Több kultúra is úgy tartja, hogy a várandós kismamákra a kispapáknak kell vigyázni, és tejben-vajban kell füröszteni őket. Az afrikai Gabonban például külön felhívják az apukák figyelmét, hogy ne ijesszék meg életük párját ebben az áldott állapotban, mert a baba megváltoztatja a nemét és ez mindenféle galibát okozhat. )





Biztosan sok magyar apuka cserélne helyet az aboriginal (ausztrál) törzs apukáival. Az egyik ilyen ősi szabály, hogy a szülés és a gyermekágy ideje alatt ők is pihenésre vannak ítélve, akár csak az anyukák. A hiedelem lényege, hogy ezáltal is energiát adjanak a születendő és újszülött gyermeknek. Már csak az a kérdés ki látja el addig a többi gyerkőcöt?   


Egy biztos, éljen Pápua Új Guineán, Gabonban, Ausztráliában vagy kis hazánkban, Boldog Apák Napját minden apukának!  

Olvasmányaitok során vagy a világot járva biztos ti is találkoztatok érdekes apukás hagyományokkal, szokásokkal. Osszátok meg velünk is!

Cikk forrása: Lise Bartoli: Rites et Coutumes autour de la maternité dans différentes parties du monde: le rôle de future papa

Fotók forrása: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése