2015. augusztus 23., vasárnap

Az irodalom csöndjében

Mindenki a hőségről beszél és kókadozik, de hét ember valahol ül Budapesten és csak olvas...

 Jön a vihar, elönti Budapestet, Magyarországot, de hét ember valahol ül Budapesten és csak olvas...

A szél meghozza az ünnepet, tűzijátéktól hangos az ország, mindenki a rakpartokon gyönyörködik, de hét ember valahol ül Budapesten és csak olvas...

Jöhet melegfront,  mehet hidegfront, hat ember úgy döntött nyár elején, hogy velem tart és segít kinyitni Kacaj Panka mesetárát.

Ez a hét ember nem más, mint az I. Kacaj Panka Pályázat zsűrije. Kik is ők valójában, akik az augusztusukat az irodalomnak szentelik? Többen írtátok, hogy milyen jó, hogy bepillantást engedünk a folyamatokba. Szerintünk ez így természetes, gyertek velünk, lessünk be együtt egy kicsit a színfalak mögé, hogy ti is megismerhessétek a Kacaj Panka műhelytitkokat.

A zsűri elnökét, Fülöp Monikát már megismerhettétek a vele készült interjúból (ha esetleg valaki lemaradt róla, itt pótolhatja: http://kreativbabaajandek.blogspot.hu/2015/06/bepillantas-egy-lombtunder-vilagaba.html ).

De Monikának van hat segítője, akik fáradhatatlanul utaznak velem együtt. Egyik Tündérországból a másikba és esnek egyik ámulatból a másikba a 130 mű olvasása közben.

Hogy is zajlik a mi munkánk? (Zárójelben teszem hozzá, habár nagyon szeretem az eredeti szakmám, de sose gondoltam, hogy ilyen álommunkám lesz valaha. Ki ne szeretne Mesevilágban dolgozni? :) )

A Kreatív Baba Ajándék Hivatalos Mesetesztelői lassan átadják magukat a nyári szünet utolsó pillanatainak. Fiatal koruk ellenére nagyon komoly munkát bíztunk rájuk és őszintén szólva számunkra is meglepő eredmények születtek. Négy héten át közel 40 gyerek olvasta, olvastatta (ki-ki korosztálya és betű olvasási tudása szerint) a meséket, verseket, napról-napra. Olyan kitartó család is jelentkezett, akik lelkesedése négy hétig töretlen volt és újabb és újabb mesetesztelő körre jelentkeztek. Ők 3 és 16 év közötti gyerekek, fiatalok, akik ugyanúgy szeretik a mesék birodalmát, mint pályázóink, csak még egyelőre a másik oldalról. Több anyuka is írta összegzésként, hogy nem gondolta volna, hogy 4-5 éves gyermekeik ennyire pontosan meg tudják fogalmazni, hogy miért tetszik vagy éppen nem tetszik nekik egy- egy alkotás. A Mesetesztelők hétről - hétre pontoztak és töltötték ki az online kérdőívet a heti mesékről, versekről.

Így születtek a következő szösszenetek is:
"A vers nem túl rövid, nem túl hosszú, pont jó, ezért nekem nagyon tetszik."  - a 11 éves Robi véleménye az egyik versről
"Erre a mesére 4/5-öt adnék, mert sok a szóismétlés. De a szerelem nagyon tetszett benne." - a 9 éves Eszter egyik véleménye
"Azért 5-ös, mert jó álmosító volt a vers, gyönyörű, lágy. Jó érzés." - Eszter másik értékelése
"Az tetszett benne, amikor a manó elaludt, mert akkor csak a pirosról álmodott, és az a második kedvenc színem." - a 7 éves Péter véleménye

Még nagyon sok aranyos és komoly hozzászólást sorolhatnék, de haladjunk tovább a zsűri munkájában.

A gyerekek értékelése alapján jutnak el a művek az elődöntőbe. Nagyon szigorú határt kell szabnunk, csak azok a művek jutnak tovább, amit a gyerekek, illetve ifjúsági zsűrink jónak értékel. Ennek pedig az az oka, hogy a pályázatot a gyerekeknek szóló műveknek hirdettük. Így számunkra az a nyertes alkotás, amely megérinti őket.

Mint mindannyian tudjuk a mese egy csoda műfaj, hiszen sok minden belefér. Lehet szó ifjúsági és akár felnőtt mesékről is. Ezeket a műveket természetesen nem bíztuk a legkisebbekre, hiszen félő, hogy még nem értenék meg őket. Ezért kerestünk két irodalom kedvelő és értő fiatalt, akik vállalkoztak, hogy a nyaralások és a fesztiválok között szabaddá teszik magukat és fáradhatatlanul olvasnak, értékelnek. Így, amit a gyerekeknek nem küldtünk el, megkapta Alíz és Hanka tesztelésre. A terv ez volt, de mint tudjuk a tervek azért vannak, hogy átalakítsák magukat. Ez a két 17 éves lány olyan komoly irodalom kritikákat küldött nekünk már az első perctől fogva, hogy a többi zsűri taggal egyetértésben felkértük őket legyenek ők is a zsűri tiszteletbeli tagjai. A mi szerencsénkre és az ő szerencsétlenségükre... ugyanis ez azt jelenti, hogy már nem csak azt a pár fiataloknak szóló verset, mesét kell elolvasniuk, hanem megkapják ők is azt a szép számú mesét, verset, amit a zsűri többi tagja is. Így lelkesen olvasnak tovább, én pedig élvezettel olvasom felnőtteket megszégyenítő hozzáértésüket és hihetetlen meglátásaikat.

A szakmai zsűrink feldolgozza a mesék és versek világának több pontjáról érkezett, a Mesetesztelők által a Kacaj Panka mesés birodalmába juttatott műveket. Általános iskolai irodalom tanár, aki 15 évig foglalkozott gyerekek meséinek, verseinek csokorba gyűjtésével és kiadásával, nyugdíjas könyvtáros és nagymama, az MTVA nyugdíjas újságíró- szerkesztője, szintén nagymama, és egy ifjú költő, akinek saját kötete is jelent már meg, frissíti a csapatot.

Én személy szerint az amatőr műértők lelkesedésével olvasom a meséket, verseket és lubickolok bennük. Jelentem mind a 130-at elolvastam már majd egy hónapja és mindegyik egytől-egyig a szívemhez nőtt. Csak nektek súgom meg, nagyon örülök, hogy nem nekem kell dönteni, mert akkor 78 nyertes lenne, de annyi takarót nagymama koromig hímeznék nektek. :)  


 



1 megjegyzés:

  1. Kedves Blanka! Sajnálom hogy nem sikerült bejutnom azon írók közé, akiknek a verseit jónak találták a gyerekek, mert a verses meséimet nem látom a felsoroltak közt! Azért egy javaslatot tennék: a jó alkotásokból jó lenne egy kézzel is fogható könyvet szerkeszteni! Üdvözlettel:Tulok Teréz Zalaszabar

    VálaszTörlés