2015. november 27., péntek

Illatok és hangok varázslatában

Mindig is vonzottak a természetes gyógymódok, de mióta Karolina megszületett még inkább vágyom rá, hogy kitanuljam a füvek, fák, virágok titkát, amely megszabadít az egymásnak ellentmondó „szak”vélemények kiszolgáltatottságától. Velünk, mellettünk élnek, és még annyira sem ismerjük őket, mint a szomszédainkat… Méltatlanul mellőzzük jelenlétüket és a tudásukat, pedig ősnagymamáink csak rájuk számíthattak. Igen, a gyógyszerek hiánya rákényszerítette őket a természet titkainak kutatására, kísérletezésekre. Egy egészséges kerülőút volt az övéké. Ma, amikor a millió és millió gyógyszer elérhető, könnyebben futunk a patikába, mint a füveskönyvhöz vagy a „tanult és tapasztalt” anyukákhoz. Az ember sokszor tart még a természetes terápiáktól, hiszen egy kisbaba szervezete máshogy reagál, a mai vírusok mellett nincs nagyon idő kísérletezni. A felelősség félelme sokkal nagyobb, mint annak próbálgatása, hogy ami a szomszéd kisfiúnak hatott, az a mi lányunknak segíti-e?

Ma egy anyukával beszélgetünk, akinek a hobbija a hivatásává vált, az aromaterápia. A kifejezést elsőként a francia kémikus, René-Maurice Gattefossé hívta életre 1937-ben megjelent könyvével. Az aromaterápia illóolajokat, növényi olajokat és virágvizeket egyaránt felhasznál kezelései során. Alkalmazási módjai pedig messze túlmutatnak a párologtatáson. Az aromaterápia tökéletesen összeegyeztethető mind a hagyományos nyugati orvoslással, mind pedig az alternatív medicinával.


Nagyon megörültem,amikor rátaláltam Katára (Takács-Tóth Katalin*) az interneten. Egy édesanya, aki észrevette a másik felkínált utat, és merte vállalni az ismeretlent, megvalósította álmait. Természetes terápiákkal segít kismamáknak, babáknak és mindenkinek, aki kicsit is nyitott az aromaterápia és a hangtálmasszázs terápiára.

- Biztos sokan csodálkoznak, mikor kiderül, hogy eredetileg teljesen más hivatásra készültél. Egy hegedűművészből miért lesz aromaterapeuta?

- Bár a mai napig imádom a zenét és folyamatosan itt lüktet bennem, a válasz mégis egyszerű: a természet az illóolajokon keresztül erősebben hívott, mint a hegedülés.
Ha visszagondolok, már kislány koromban is folyton talált állatkákat gyógyítgattam és nevelgettem a nagymamám segítségével, mindig része volt az életemnek a természet általi gyógyítás valamilyen módon. Végül az aromaterápia lett az, amin keresztül ezt meg tudom nyilvánítani most.


- A tibeti hangtálak már közelebb állnak a zenéhez, de hogyan képzeljünk el egy ilyen kezelést? Kiknek szoktad ajánlani és milyen eredménnyel?

- A tibeti 12 fémes hangtálak rendkívül felhangdús, harmónikus rezgéssel bírnak. Teljesen lenyűgözött amikor először találkoztam ilyen hangtálakkal, hogy ilyen létezik. A hangtálmasszázs titka főként abban rejlik, hogy az elengedést segíti és az ősbizalom állapotát ébreszti bennünk újra. Ezáltal valójában emlékezteti a lényünket valódi szabad természetére, a jelen pillanatba hoz. Számomra ez a legfontosabb. Minden más pozitív hatása ebből fakad.
A kezelés maga ruhában történik általában fekve, a test erőközpontjaira (csakráira) helyezem a megfelelő hangú tálakat és filc végű ütővel finoman megkondítom. A test óriási százaléka víz, ami csodásan vezeti a rezgést az egész testben sejtszintű masszázst tesz lehetővé. Nem sok olyan masszázst ismerek, ami még a csontvelőt is ilyen mértékben tisztítja át, mint a hangtálmasszázs.
Természetesen a hangtálmasszázs sem csak fizikai szinten hat, hanem energetikai és tudati szinten is dolgozik velünk.
Én legtöbb esetben felnőtteket kezelek, de jártak már nálam beszédzavaros illetve izomtónus problémás gyerekekkel is. A hangtálak kiválóan összehangolják a két agyfélteke működését, így ezekre a problémákra is jótékony hatással vannak, mint kiegészítő terápia.

Fotót készítette: Szabó Ági (www.agiszabo.hu)

- Az illóolajok világa egy csoda, de tiszteletben kell tartani a szabályokat is. Kész illóolajokat vásárolsz, vagy magad is készíted őket? (Milyen szempontok szerint válogatsz a sok kész illóolaj között, ha ilyet vásárolsz?)

- Igen, nagyon jól ráéreztél, hogy az illóolajok alkalmazásánál nagyon fontos tudni és betartani a szabályokat ahhoz, hogy valóban gyógyulást érjünk el és ne okozzunk közben kárt. Ehhez nagyon fontos az illóolajok hatóanyagainak ismerete és a megfelelő tisztaságú és minőségű alapanyag.
A munkámhoz ezért kizárólag botanikailag és biokémiailag bevizsgált illóolajokat (HEBBD) és alapanyagokat használok, melyek 100% tiszta növényi, hígítatlan és első lepárlásúak. Ezekből készítem a terápiás keverékeket saját receptúrák alapján.
A legtöbb hétköznapi boltban kapható illóolaj nem rendelkezik ilyen certifikáttal, ha rákérdez az ember, nem tudnak gázkromatográf elemzést küldeni - ami egy aromaterapeuta munkájához elengedhetetlen.
Sajnos a piacon lévő illóolajok legtöbbje nem az aminek árulják, sok esetben hígítják is valamilyen oda nem illő anyaggal, amit a címkén elfelejtenek feltüntetni. Ezektől inkább csak fejfájást kap az ember a kívánt hatás viszont elmarad. Az ára is igen árulkodó lehet az illóolajnak. A terápiás minőségű illóolajok jóval drágábbak, mint hígított vagy szintetikus társaik. Sok esetben az illatuk is nagyon eltér a valóditól.
Számomra az illat, a megfelelő certifikátok és az ár az, ami alapján tesztelni kezdek egy alapanyagot.



- Bevallom őszintén én magam is járatlan vagyok az illóolajok világában, olyannyira, hogy sokáig azt hittem, hogy csak párologtatással vagy fürdővízbe csepegtetve tudnak segíteni. Te hol tanultad meg a használatuk titkát? Mit tanácsolsz, egy érdeklődő anyukának milyen minimális szinten érdemes elmélyedni ebben a világban?

 - Én évekig intuitíven tanultam és tapasztaltam az illóolajok hatását. Első kis könyvecském ebben a témában Biegelbauer Pál pici illóolajos kötete volt. Aztán Ingeborg Stadelmann német bába könyvei is nagyon megszólítottak bölcsességükkel, a keverékeit is nagyon szeretem. Majd végül a francia aromaterápiában mélyedtem el leginkább és azt alkalmazom ma is. Volt szerencsém a belga Dominique Baudoux nemzetközi aromatológus képzésén is részt venni, ahol lenyűgözött, hogy milyen mély kutatások és eredmények vannak a témában.
Egy érdeklődő anyukának annyira érdemes elmélyedni, hogy biztonsággal tudja kiválasztani, hogy mely illóolajokat használhatja a kisbabája vagy gyereke mellett és számára, és melyek azok, amiket tilos pl 6 éves kor alatt alkalmaznia. Ehhez kérhet tanácsot egy okleveles aromaterapeutától - többek közt erre is ajánlom az aromaterápiás konzultációt. Vagy eljöhet a NaturaMia egyik tematikus workshopjára, ahol minden csínját-binját kitanulhatja az aromaterápiának.


- Bizonyos illóolajokat kismamák és babák is használhatnak. Miben tudnak ezek segítséget nyújtani?

„Közeledik az ősz és ez sok Édesanya és gyermek számára egy új élethelyzetet tartogat, az elengedés és a közösségbe engedés időszakát. Mint minden időszaknak, ennek is megvan a maga szépsége és csodásan megtámogathatjuk a folyamatot aromaterápiával. Lássuk! Mi az a két dolog, ami ebben az időszakban próbára tesz minket anyákat és gyermekünket egyaránt? Az egyik az elválásból fakadó esetleges stressz és szorongás megélése és feldolgozása, a másik az egészségünk megőrzése. A kettő szorosan összefügg egymással!”**

Nagyon szimpatikus, hogy nem csak a meglévő testi tünetekre, hanem a megelőzésre, felkészülésre is felhívod a figyelmet. A fenti idézet szerint az illóolajok egyszerre hatnak testre és lélekre?

- Igen, az illóolajok is mindhárom szinten hatnak, tehát testi, energetikai (érzelmi), és tudati (lelki) szinten egyaránt. Ezért is tud olyan csodásan jól működni.


- Kislányod már az aromaterápia és hangtálak világába született a családotokba. A személyes példamutatás hatását hol látod az ő mindennapjaiban? A te nyugalmad vagy feszültséged mennyire érzi? Önmagunk megnyugtatása a legnehezebb?

- Minden kisgyerek leginkább a szüleit tükrözi az őt körülvevő világból. Ez nálunk sincs másként - ennek minden szép és nehéz pillanatával együtt. Igen, számára az a természetes, hogy ha valami baja van vagy fáj, akkor hozza a “gyógyító olajat”, hogy kenjük be vele. Sok esetben már azt is jól meg tudja mondani, hogy melyik lenne épp a legjobb számára. Öngyógyításban a gyerekek verhetetlenek. :) Szoktunk együtt kevergetni is, imád cseppenteni az üvegből. A hangtálakkal is szoktunk kreatívan játszani, ő is mindent szeret kipróbálni, megtapasztalni és már tud finoman kondítani is, ami nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.


Fotót készítette: Szabó Ági (www.agiszabo.hu)

Ha feszült vagyok, azt is azonnal érzi, tükrözi - ezek a nehezebb pillanatok. Ilyenkor is igyekszünk bevetni az itthoni tárházból amit lehet - és legfeljebb vagy nevetünk vagy sírunk egy jót a végén.

Azt gondolom, hogy önmagunkért egyedül mi vagyunk a felelősek, így valójában önmagunkat mi tudjuk a legjobban megnyugtatni. Persze, sokat számít, hogy van-e ki támogasson a megnyugvásban, de fontos látni, hogy csak mi magunk tudunk úgy dönteni, hogy elengedjük a félelmünket vagy haragunkat és megnyugszunk.


 -  Történeted is azt bizonyítja, hogy életünkben több esélyt is kapunk más és más utak bejárására, ha figyelünk a lehetőségekre. Kockázatos váltani, de ha visszatekintesz, milyen minimális kapaszkodók kellenek ahhoz, hogy az ember álmainak legyenek realitásai? Mit tanácsolsz az álmaikban még kétkedőknek?

- Azt, hogy rugaszkodjanak el a realitástól és bátran csakis a szívükre hallgassanak! :)

Fotót készítette: Szabó Ági (www.agiszabo.hu)

Fotók forrása: www.naturamia.hu


*http://moments365.hu/takacs-toth-katalin-naturamia-hu/
** http://naturamia.hu/2015/09/01/130/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése